Bahan-bahan
10 ekor udang
1 sudu setengah cili kering (yang telah di mesin)
*1/2 bawang besar
*2 ulas bawang putih
*1 buku (besar ibu jari) halia
1 batang serai (diketuk)
Santan kelapa RM 1.00
daun kunyit
sedikit kunyit
sedikit asam keping
garam secukup rasa
Cara2 nya:-
- Setelah udang dibasuh bersih, masukkan udang ke dalam kuali. Kemudian,tumbuk bahan bertanda *.
- Masukkan serai, cili kering dan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi ke dalam kuali. Gaulkan kesemuanya dengan udang tadi.
- Nyalakan api,masukkan santan..Kacau sekejap..
- Masukkan daun kunyit dan asam keping serta garam secukup rasa apabila santan telah mendidih..
- Biarkan seketika selama 5 minit..
- Padamkan api dan hidangkan..
- Selamat mencuba.
masakan ni boleh juga dijadikan sebagai cecah untuk cekodok atau jemput2..dan juga roti..sedap!!
2 comments:
dari blog ben, menaang menarik..jom follow..
tenkiu so close..
Post a Comment